Toppkandidater

Nr 1: Christian Engström – 54, EU-parlamentariker, Nacka

ce614-411

Sedan 2009 representerar Christian Engström Piratpartiet och Sverige i EU-parlamentet. Där sitter han i det rättsliga utskottet (JURI) och i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd (IMCO), och har arbetat för att försvara nätfriheten och reformera upphovsrätten.

Christian är en aktiv debattör som ofta syns i media i olika sammanhang. Du hittar länkar till hans mediaaktivitet på hans blogg och Piratpartiets nyhetsblogg. Tillsammans med Piratpartiets grundare har han skrivit boken “En reformerad upphovsrätt” som finns att ladda ner.

Christian har bakgrund som programmerare och småföretagare. Han blev aktiv inom nätpolitiken som aktivist i kampen mot mjukvarupatent 2004, och har varit medlem i Piratpartiet sedan det grundades 2006.

Christian bor med sin fru och son i Nacka.

Mejl: christian.engstroem@europarl.europa.eu
Telefon: +32 228 45368 (kontor, Bryssel) och 070-663 37 80 (mobil)

Du kan även följa Christian på twitter, facebook, Google+, Youtube eller på hans blogg

Foto: Rickard Olsson CC-BY

Nr 2: Amelia Andersdotter – 26 år, EU-parlamentariker, Uppsala/Bryssel

amelia614

Amelia valdes 2009, men tog plats först under 2011 till följd av förseningar med Europaparlamentets nya mandatfördelning. Hon är medlem i industriutskottet (ITRE) och ersättare i utskotten för internationell handel (INTA) och budgetkontroll (CONT). Hon har också förtroendeuppdrag i FN som rådgivare om internetstyrning.

Hon är en flitig debattör och talare i en mängd olika forum. I parlamentet har hon ansvarat för utskottsarbeten om ACTA, digital frihet och rymdskräp.

Hon är uppväxt utanför Enköping och har studerat i Lund. Hon har jobbat i och kring de europeiska institutionerna sedan 2010, gjort praktik och varit assistent.

Amelia bor i Molenbeek, en närförort till Bryssel. Hon läser både facklitteratur och fiktion på så många språk hon kan. Hon är listad både som känd Archlinux-användare och som känd Emacs-användare. Hennes favoritpizza har aubergine, eftersom det är ett sånt unikt pizzapålägg.

Mejl: amelia.andersdotter@europarl.europa.eu
Telefon: +32 (0) 470 460 922

Du kan även följa Amelia på Twitter, Facebook, Youtube (kolla efter exile6e), Instagram och på hennes blogg.

Övriga relevanta länkar:
Amelia på Piratpartiets nyhetsblogg

Foto: DE GRÖNA/EUROPEISKA FRIA ALLIANSEN/CC-BY

Nr 3: Anna Troberg – 40, partiledare, Järfälla

at614

Anna är Piratpartiets partiledare. Hon är dock inte bara det. Hon är dessutom Sveriges flitigaste partiledare på tidningarnas debattsidor och den enda partiledaren som vågar sig in på Flashback.

Innan hon påbörjade sin politiska bana hade hon flera karaktärsdanande arbeten. Under studietiden arbetade hon som städare, postsorterare, brölloptårtsdesigner, Y2K-säkrare och frilansskribent. Hon har också varit doktorand i engelska, översättare och bokförlagschef. Numera är hon författare och partiledare för Piratpartiet.

Hennes humoristiska roman “Chefer från helvetet” publicerades 2007 av Wahlström & Widstrand under pseudonymen Rosetta Sten. Romanen är även utgiven i Norge och Finland. Du kan så klart ladda hem den gratis. Sharing is caring.

Anna föddes nådens år när ABBA vann i Brighton, 1974. Hon bor i Stockholm tillsammans med sin flickvän och fyra katter.

Anna har åtta hyllmeter med olika utgåvor av Jeanette Wintersons böcker. Hon kan dessutom skryta med att ha ett ärofullt sportsligt förflutet. Ett år var hon Borlängemästare i bordtennis, fotboll och kulstötning. (Hon var 11 och betoning ligger på förflutet och inte ärofullt.) Dolly Parton är hennes homegirl och ja, hon har en papp-Xena i verklig storlek som övervakar henne när hon sitter och jobbar.

Mejl: anna.troberg@piratpartiet.se (mejla om svaret kan vänta en dag)
Telefon: 0704-676273 (ring eller smsa om det är bråttom)

Du kan även följa Anna på hennes privata blogg, hennes blogg på Nyhter24, Twitter, Google+, Facebook och YouTube.

Foto: Michelle Dunbar, CC-BY